Condoom.nl

Blue Waffle – Vaginale Schimmelinfectie Candida

Blue waffle

Blue Waffle is niet de enige aandoening bij de vagina.

Vaginale Schimmelinfectie Candida Blue Waffle?

Aandoeningen die lijken op een Blue Waffle:

• Vaginale Schimmelinfectie – Candida;

Vaginale schimmelinfectie of te wel Candida is iets waar vrijwel elke vrouw weleens mee te maken krijgt. Sommige vrouwen hebben er zelfs regelmatig last van. Ondanks dat deze aandoening vrij veel voor komt, rust er een taboe op. Aan de andere kant is een vaginale schimmelinfectie makkelijk te bestrijden.

Vaginale schimmelinfectie wordt vaak geassocieerd met een SOA, een Blue Waffle of een gebrek aan hygiëne. Hierdoor willen veel vrouwen er niet voor uitkomen dat ze er last van hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel middelen en medicijnen verkrijgbaar die een vaginale schimmelinfectie effectief kunnen bestrijden.

Géén taboe
Veel vrouwen voelen zich ongemakkelijk zodra zij een vaginale schimmelinfectie hebben opgelopen. Toch staat dit ver van een Blue Waffle en is een dergelijke schimmelinfectie niet een ongebruikelijke aandoening om je voor te schamen. Ongeveer 75% van alle vrouwen en meisjes krijgen tijdens de vruchtbare periode één of meerdere keren te maken met een vaginale schimmelinfectie. De aandoening komt vaker voor dan de meeste vrouwen denken en is goed te behandelen.

Oorzaak
De oorzaak van een vaginale schimmelinfectie is te danken aan een gist. Deze gist, Candida Albicans, komt voor in de vagina binnen het natuurlijk evenwicht met bacteriën. Zodra het evenwicht verstoord wordt, gaat het Candida gist zich vermenigvuldigen en ontstaat er een schimmel. Deze schimmel gedijt het beste in een warme, vochtige omgeving. Hierdoor komt deze voor in de vagina en in huidplooien, de mond en darmen. De omstandigheden waardoor deze schimmel kan gaan groeien zijn stress, ziekte, een slecht voedingspatroon of gebruik van antibiotica.

Klachten
De klachten bestaan over het algemeen uit jeuk of pijn in en rond de vagina, pijn tijdens het urineren en/of het vrijen. Er kan ook een witte, brokkelige afscheiding plaatsvinden.

Weerstand bij vrouwen
Veel vrouwen schamen zich om met deze symptomen naar de huisarts te gaan. Doordat een vaginale schimmelinfectie op een intieme plek zit, schamen veel vrouwen zich. Ook kunnen ze denken dat een vaginale schimmelinfectie het gevolg is van slechte hygiëne, onbeschermde seks of dat ze een Blue Waffle hebben. In de praktijk blijkt dat dit een misverstand is: vrouwen die hygiënisch omgaan met hun vagina, lopen juist grotere kans op een vaginale schimmelinfectie. Door het gebruik van zeep of vaginale douches wordt de pH-waarde van de vagina anders. Hierdoor nemen het aantal bacteriën af waardoor de candidagist de ruimte krijgt om zich te vermenigvuldigen en te gaan schimmelen. Een andere oorzaak kan het gebruik van antibiotica zijn, waardoor de bacteriën afnemen en het ontstaan van een vaginale schimmelinfectie wordt bevorderd. Overige oorzaken zijn veranderingen in de hormoonspiegel, een lage weerstand of diabetes.

Vaginale schimmelinfectie voorkomen
Het is niet uit te sluiten dat een vrouw een vaginale schimmelinfectie krijgt. De kans is te verkleinen door te beginnen om de vagina alleen met warm water te wassen. Gebruik geen zeep of vaginale douches. Gebruik katoenen ondergoed, draag geen strakke (synthetische) kleding en maak matig gebruik van inlegkruisjes. Indien je tijdens menstruatie maandverband gebruikt, overweeg dan om over te stappen op tampons. Maandverband en inlegkruisjes bieden een prachtige broedplaats voor de candidagist. Kun je geen tampons verdragen, verschoon dan regelmatig het maandverband zodat de gist weinig tot geen kans krijgt zich te vermenigvuldigen.

Naar de huisarts?
In het algemeen hoef je je niet echt zorgen te maken wanneer je een vaginale schimmelinfectie hebt. Meestal gaat het vanzelf weer over. Wanneer je er lang last van blijft houden is het raadzaam om toch eens naar de huisarts te gaan. Wil je niet naar je eigen huisarts, bezoek dan onze linkpagina voor de website van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Van de huisarts zult je tabletten of een crème krijgen die de candida infectie tegengaan. In de meeste gevallen zal de arts je aanraden om een zelfzorgmiddel te gebruiken.

Vaginale Schimmelinfectie symptomen

Zodra de schimmel in de vagina zich ontwikkeld ontstaat er een reactie, een zogenoemde ontstekingsreactie in de vaginawand of op de schaamlippen.

Deze reactie is herkenbaar aan de volgende symptomen:
• Een rode huid en schedewand;
• Meer afscheiding dan normaal;
• Pijn tijdens het plassen;
• Pijn tijdens het vrijen;
• Rode, gezwollen schaamlippen.

De afscheiding bij een vaginale schimmelinfectie is meestal wit, korrelig en geurloos. De afscheiding zit vaak in vastgeplakt aan de vaginawand. Onder deze afscheiding is de vaginawand vaak rood en geirriteerd. Sommige vrouwen hebben een vaginale schimmelinfectie zonder symptomen, omdat de symptomen overeenkomen met andere aandoeningen zoals witte vloed. Zodra de symptomen ernstiger worden moet je een arts bezoeken. Deze zal dan een inwendig onderzoek uitvoeren. Hierbij bekijkt de arts de vagina en vervolgens de vaginawand. Indien hij roodheid van de vaginawand en een korrelige afscheiding constateert, zal de arts een monster van de afscheiding uit de vagina halen voor verder onderzoek. Het gist Candida Albicans, wat de vaginale schimmelinfectie veroorzaakt, is goed herkenbaar onder de microscoop.

Een blue waffle kun je verwarren met een vaginale schimmelinfectie.

Heb je het idee dat je een Vaginale Infectie hebt opgelopen?
Bekijk het overzicht van zelftesten Vaginale Infectie.

Niet alleen met hygiëne voorkom je een blue waffle of vaginale schimmelinfectie. Een goede algemene gesteldheid vergroot je weerstand. Zorg ervoor dat je gezond eet en stress uit de weg gaat. Dit voorkomt een lage weerstand en kans op een vaginale infectieziekte.

Zorg er bovendien voor dat je hygiënisch vrijt. Bij veel wisselende contacten vergroot je de kans op een blue waffle of vaginale infectieziekte als je dit niet veilig en hygiënisch doet.

Als je vagina te droog is tijdens het vrijen, is het verstandig een glijmiddel te gebruiken, met een droge vagina kun je wondjes krijgen. Om overdrachten te verkleinen is het verstandig een condoom te gebruiken.

Hygiëne bij vrouwen

De algehele hygiëne om en in het vaginale gebied is erg belangrijk, met name rond de ongesteldheid. Zorg ervoor dat de omgeving van je vagina niet al te vochtig is. Om je vagina tijdens de menstruatie hygiënisch droog te houden kan je inlegkruisjes of een tampon gebruiken.

Zeep zorgt er voor dat de zuurgraad in de vagina verminderd! Hierdoor krijgen schadelijke bacteriën de kans om zich te ontwikkelen. Zeep gebruiken vergroot de kans op een vaginale schimmelinfectie. Je kan beter gebruik maken van een goede Creme.

Als je sexspeeltjes gebruikt zul je ervoor moeten zorgen dat deze altijd hygiënisch schoon zijn. Om je speeltjes hygiënisch schoon te maken en te houden kan je een reiniger gebruiken.

TIP!: Voor dagelijkse optimale intieme hygiëne voor zowel vrouwen als mannen raden wij Aromed Candira Vaginale Spray aan! Voor alternatieven kunt u deze overzichtspagina bekijken.


Tussen de Regels · Aflevering 3 - Alternatieve Menstruatieproducten

Beste Bezoeker,

Velen vroegen het zich al af en wij geven u de bevestiging:
BlueWaffle is een Hoax.
Niet getreurd, wij omschrijven op deze website een BlueWaffle als een verzamelnaam voor een vaginale infecties.
Hierdoor geven wij veel informatie over verzorging, hygiene van de intieme delen en achtergrondinformatie over SOA's.

 

Subscribe!